Pulpety w sosie z makaronem
Składniki
- Mięso mielone | 500 gram
- Makaron penne | 200 gram
- Oliwki krojone | 70 gram
- Jajko | 1 szt.
- Bułka tarta | 60 gram
- Papryczka chilli | 1 szt.
- Szpinak | 50 gram
- Oregano, bazylia, sól, pieprz
Opis dania
Pulpety to znana i pożywna potrawa, która jak za chwilę zobaczycie jest ponadto szybka w przygotowaniu. Mięso mielone i makaron penne to nasze główne składniki, które w połączeniu z kilkoma dodatkowymi produktami pozwoli na stworzenie wyśmienitego posiłku.
Sposób
przygotowania
Makaron gotujemy według informacji na opakowaniu. Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, doprawiamy solą, pieprzem i oregano, dokładnie mieszamy. Z gotowego farszu należy uformować małe kuleczki. Na patelni rozgrzewamy olej i powoli smażymy przygotowane kulki. Po chwili, gdy z każdej strony będą już lekko rumiane dodajemy pomidory z puszki i oliwki. Dusimy przez około 10 minut. Danie już prawie jest gotowe, teraz przyszła pora na dodanie szpinaku, przypraw i wymieszanie całości. Podajemy na makaronie, najlepiej z dodatkiem parmezanu lub innego ulubionego twardego sera.
Składniki
- Mięso mielone | 500 gram
- Makaron penne | 200 gram
- Oliwki krojone | 70 gram
- Jajko | 1 szt.
- Bułka tarta | 60 gram
- Papryczka chilli | 1 szt.
- Szpinak | 50 gram
- Oregano, bazylia, sól, pieprz