Pulpety w sosie z makaronem

łatwy 45 minut 4

Składniki

  • Mięso mielone | 500 gram
  • Makaron penne | 200 gram
  • Oliwki krojone | 70 gram
  • Jajko | 1 szt.
  • Bułka tarta | 60 gram
  • Papryczka chilli | 1 szt.
  • Szpinak | 50 gram
  • Oregano, bazylia, sól, pieprz

Opis dania

Pulpety to znana i pożywna potrawa, która jak za chwilę zobaczycie jest ponadto szybka w przygotowaniu. Mięso mielone i makaron penne to nasze główne składniki, które w połączeniu z kilkoma dodatkowymi produktami pozwoli na stworzenie wyśmienitego posiłku.

Sposób
przygotowania

Makaron gotujemy według informacji na opakowaniu. Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, doprawiamy solą, pieprzem i oregano, dokładnie mieszamy. Z gotowego farszu należy uformować małe kuleczki. Na patelni rozgrzewamy olej i powoli smażymy przygotowane kulki. Po chwili, gdy z każdej strony będą już lekko rumiane dodajemy pomidory z puszki i oliwki. Dusimy przez około 10 minut. Danie już prawie jest gotowe, teraz przyszła pora na dodanie szpinaku, przypraw i wymieszanie całości. Podajemy na makaronie, najlepiej z dodatkiem parmezanu lub innego ulubionego twardego sera.

Składniki

  • Mięso mielone | 500 gram
  • Makaron penne | 200 gram
  • Oliwki krojone | 70 gram
  • Jajko | 1 szt.
  • Bułka tarta | 60 gram
  • Papryczka chilli | 1 szt.
  • Szpinak | 50 gram
  • Oregano, bazylia, sól, pieprz

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy