Pyszne kiełbaski białe zapiekane z kapustą
Składniki
- Pyszne kiełbaski białe Duda | 1op.
- Kapusta kiszona | 1 kg
- Boczek | 200 gram
- Cebula | 2 szt.
- Marchewka | 1 szt.
- Olej | 50 mililitrów
- Mąka pszenna | 50 gram
- Masło | 50 gram
- Sól/ pieprz
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
Opis dania
Pyszne kiełbaski białe zapiekane z kapustą to tradycyjne danie pełne smaku i aromatu. W tym prostym, ale wyjątkowym daniu, kiełbaski białe łączą się z delikatną kapustą, tworząc pyszny, domowy smak.
Sposób
przygotowania
Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Całość zalewamy wodą i gotujemy aż zmięknie, po czym odcedzamy. W między czasie podsmażamy na oleju cebulę i boczek pokrojone w kosteczkę. Gdy składniki będą już dobrze przesmażone to dodajemy masło i mąkę. Całość dokładnie mieszamy i łączymy z kapustą, przyprawiamy i dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy połowę kapusty, następnie układamy kiełbaski i przykrywamy resztą kapusty.
Całość zapiekamy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Składniki
- Pyszne kiełbaski białe Duda | 1op.
- Kapusta kiszona | 1 kg
- Boczek | 200 gram
- Cebula | 2 szt.
- Marchewka | 1 szt.
- Olej | 50 mililitrów
- Mąka pszenna | 50 gram
- Masło | 50 gram
- Sól/ pieprz
- Ziele angielskie
- Liść laurowy