Pyszne kiełbaski białe zapiekane z kapustą

łatwy 120 minut 2

Składniki

  • Pyszne kiełbaski białe Duda | 1op.
  • Kapusta kiszona | 1 kg
  • Boczek | 200 gram
  • Cebula | 2 szt. 
  • Marchewka | 1 szt. 
  • Olej | 50 mililitrów
  • Mąka pszenna | 50 gram
  • Masło | 50 gram
  • Sól/ pieprz
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy

Opis dania

Pyszne kiełbaski białe zapiekane z kapustą to tradycyjne danie pełne smaku i aromatu. W tym prostym, ale wyjątkowym daniu, kiełbaski białe łączą się z delikatną kapustą, tworząc pyszny, domowy smak.

Sposób
przygotowania

Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Całość zalewamy wodą i gotujemy aż zmięknie, po czym odcedzamy. W między czasie podsmażamy na oleju cebulę i boczek pokrojone w kosteczkę. Gdy składniki będą już dobrze przesmażone to dodajemy masło i mąkę. Całość dokładnie mieszamy i łączymy z kapustą, przyprawiamy i dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę. 

Do naczynia żaroodpornego przekładamy połowę kapusty, następnie układamy kiełbaski i przykrywamy resztą kapusty. 

Całość zapiekamy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Składniki

  • Pyszne kiełbaski białe Duda | 1op.
  • Kapusta kiszona | 1 kg
  • Boczek | 200 gram
  • Cebula | 2 szt. 
  • Marchewka | 1 szt. 
  • Olej | 50 mililitrów
  • Mąka pszenna | 50 gram
  • Masło | 50 gram
  • Sól/ pieprz
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy