Pyszne kiełbaski z serem w cieście z mozzarelą i masełkiem pietruszkowym

średni 1,5 godziny 4

Składniki

  • Pyszne kiełbaski z serem | 1 opakowanie 
  • Mozzarella | 100 g wiórki 
  • Masło | 100 g
  • Jajko | 1 szt
  • drożdże świeże | 20 g
  • Mąka | 400 g
  • Cukier | 6 g
  • Olej | 10 g
  • Mleko | 120 ml
  • Pietruszka  
  • Szczypta soli 

Opis dania

To danie to pyszna i sycąca przekąska, idealna na imprezę lub rodzinny obiad. Składa się z drobnych kawałków kiełbaski drobiowej i mozzarelli, zawiniętych w puszyste ciasto drożdżowe i posmarowanych aromatycznym masełkiem pietruszkowym. Pieczone na złoty kolor, są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Można je podawać na ciepło lub na zimno, z ulubionymi sosami lub sałatkami. To danie z pewnością zachwyci każdego miłośnika sera i kiełbasy. Smacznego!

Sposób
przygotowania

Drożdże zalewamy odrobiną ciepłego mleka, dodajemy cukier i mieszamy, aż się rozpuszczą. Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy sól, rozczyn i resztę mleka. Wyrabiamy ciasto, na koniec dodajemy olej i wyrabiamy, aż cały się wchłonie. Odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło. Masło o temperaturze pokojowej mieszamy z posiekaną pietruszką i szczyptą soli. Kiełbaski kroimy na cztery części, mozzarellę w małe kosteczki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 25 mniejszych kuleczek. Każdą z kulek rozwałkowujemy, na środek kładziemy kiełbaskę, kawałek mozzarelli i odrobinę masła, i zawijamy tak, by powstała kulka. Tortownicę o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej kuleczki, bardzo blisko siebie. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20 minut.

Składniki

  • Pyszne kiełbaski z serem | 1 opakowanie 
  • Mozzarella | 100 g wiórki 
  • Masło | 100 g
  • Jajko | 1 szt
  • drożdże świeże | 20 g
  • Mąka | 400 g
  • Cukier | 6 g
  • Olej | 10 g
  • Mleko | 120 ml
  • Pietruszka  
  • Szczypta soli 

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy