Pyszne kiełbaski z serem w cieście z mozzarelą i masełkiem pietruszkowym
Składniki
- Pyszne kiełbaski z serem | 1 opakowanie
- Mozzarella | 100 g wiórki
- Masło | 100 g
- Jajko | 1 szt
- drożdże świeże | 20 g
- Mąka | 400 g
- Cukier | 6 g
- Olej | 10 g
- Mleko | 120 ml
- Pietruszka
- Szczypta soli
Opis dania
To danie to pyszna i sycąca przekąska, idealna na imprezę lub rodzinny obiad. Składa się z drobnych kawałków kiełbaski drobiowej i mozzarelli, zawiniętych w puszyste ciasto drożdżowe i posmarowanych aromatycznym masełkiem pietruszkowym. Pieczone na złoty kolor, są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Można je podawać na ciepło lub na zimno, z ulubionymi sosami lub sałatkami. To danie z pewnością zachwyci każdego miłośnika sera i kiełbasy. Smacznego!
Sposób
przygotowania
Drożdże zalewamy odrobiną ciepłego mleka, dodajemy cukier i mieszamy, aż się rozpuszczą. Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy sól, rozczyn i resztę mleka. Wyrabiamy ciasto, na koniec dodajemy olej i wyrabiamy, aż cały się wchłonie. Odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło. Masło o temperaturze pokojowej mieszamy z posiekaną pietruszką i szczyptą soli. Kiełbaski kroimy na cztery części, mozzarellę w małe kosteczki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 25 mniejszych kuleczek. Każdą z kulek rozwałkowujemy, na środek kładziemy kiełbaskę, kawałek mozzarelli i odrobinę masła, i zawijamy tak, by powstała kulka. Tortownicę o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej kuleczki, bardzo blisko siebie. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20 minut.
Składniki
- Pyszne kiełbaski z serem | 1 opakowanie
- Mozzarella | 100 g wiórki
- Masło | 100 g
- Jajko | 1 szt
- drożdże świeże | 20 g
- Mąka | 400 g
- Cukier | 6 g
- Olej | 10 g
- Mleko | 120 ml
- Pietruszka
- Szczypta soli