Ravioli z szynkową
Składniki
- Makaron | 1 op.
- Mąka semola | 200 gram
- Jajka | 2 szt.
- Oliwa | 5 mililitrów
- Sól
- Nadzienie:
- Szynkowa z kurczaka | 100 gram
- Ricotta | 60 gram
- Parmezan | 30 gram
- Pietruszka
- Oliwa | 10 mililitrów
- Orzech laskowy | 50 gram
Opis dania
Ravioli z szynkową z kurczaka łączy w sobie wyrazisty smak makaronowych kieszonek z delikatnym smakiem szynkowej. Jest to danie, które zarówno zaspokoi głód jak i zrobi wrażenie wizualne na naszych domownikach czy gościach.
Sposób
przygotowania
Na początek mieszamy mąkę, oliwę, jajka i szczyptę soli, po czym wyrabiamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki.
W między czasie prażymy na patelni orzechy, a następnie drobno je siekamy lub miksujemy w blenderze. Kolejnym krokiem jest posiekanie szynkowej z kurczaka w drobną kostkę, a następnie przełożenie do miseczki, dodanie sera ricotta, posiekanej pietruszki, orzechów, startego parmezanu i oliwy. Tak połączone składniki dokładnie mieszamy.
Czas wrócić do naszego ciasta. Rozwałkowujemy go, aż będzie mieć około 2 – 3 mm grubości. Wykrawamy kwadraty 3x3 cm i nakładamy małą kulkę farszu, po czym zawijamy w kształt ravioli. Teraz pozostało już tylko gotować przez około 4 minuty w osolonej wodzie.
Składniki
- Makaron | 1 op.
- Mąka semola | 200 gram
- Jajka | 2 szt.
- Oliwa | 5 mililitrów
- Sól
- Nadzienie:
- Szynkowa z kurczaka | 100 gram
- Ricotta | 60 gram
- Parmezan | 30 gram
- Pietruszka
- Oliwa | 10 mililitrów
- Orzech laskowy | 50 gram