Sałatka z kabanosem, makaronem ryżowym i warzywami

trudny 20 minut 4 porcje

Opis dania

Sałatka z kabanosem i makaronem ryżowym to świetna przekąska na wiele okazji. W zależności od wykorzystanych składników sprawdzi się jako delikatna przekąska w ciągu dnia bądź też jako pożywny posiłek.

Ogromnym plusem sałatki z kabanosem i makaronem ryżowym jest możliwość przygotowania jej wcześniej, dzięki czemu można ją zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Myślisz, że jej przygotowani jest czasochłonne i skomplikowane? Nic bardziej mylnego! Zrobisz ją w kilka chwil, nawet jeśli zaskoczą Cię niespodziewani goście!

Sałatka z makaronem ryżowym, kabanosem i świeżymi warzywami to najczęściej przygotowywana pozycja podczas letnich spotkań rodzinnych i ze znajomymi. Doskonale sprawdza się podczas kolacji w domu, ale też jako dodatek do dań z grilla. Niepowtarzalny smak kabanosów w sałatce z kabanosem i makaronem połączony ze świeżym i niepowtarzalnym smakiem warzyw sprawia, że nie sposób się jej oprzeć.

Jeśli zastanawiasz się, jakie składniki są niezbędne do przygotowania sałatki z kabanosem i makaronem ryżowym, to musisz wiedzieć, że najlepsze kompozycje wychodzą ze składników, które znajdziesz w lodówce. Część osób żartobliwie nazywa sałatkę z makaronem, kabanosami i warzywami, jako sałatkę "na winie" - co się na winie w lodówce, to wyląduje w misce sałatki. My jednak mamy dla Ciebie listę składników, która obowiązkowo musi się znaleźć w mieszance sałatki kabanosowo-makaronowej, tak by smakowała każdemu i jednocześnie urzekała kompozycją barw.

Sposób
przygotowania

Sposób przygotowania sałatki z kabanosem i makaronem ryżowym

  1. Jeśli masz już przygotowane składniki, pora na przygotowanie sałatki z kabanosem i makaronem ryżowym. W pierwszej kolejności ugotuj makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najlepiej ugotować go w lekko osolonej wodzie, jednak niezbyt długo, tak by był al dente.
  2. Po ugotowaniu wystudź go i odcedź z nadmiaru wody. Makaron w sałatce z kabanosem musi być dobrze odsączony, gdyż w przeciwnym razie sałatka będzie "wodnista".
  3. W tzw. międzyczasie odcedź kukurydzę i pokrój warzywa. Ogórki i paprykę pokrój w drobną kostkę. Nie zapomnij o kabanosach Nasze Polskie od Duda.pl — je możesz pokroić w kostkę bądź koreczki. Teraz pora na przygotowanie sosu — majonez i jogurt naturalny wymieszaj z solą i pieprzem. Jeśli wszystkie niezbędne elementy sałatki makaronowo-kabanosowej masz przygotowane, musisz je wymieszać. W misce umieść makaron, warzywa i kabanosy, a następnie polej zawartość przygotowanym sosem. Po wymieszaniu całości przełóż sałatkę z warzywami i kabanosem do miski i posyp drobno posiekanym szczypiorkiem bądź koperkiem.
  4. Sałatka z kabanosem i makaronem ryżowym na kilka sposobów.
    Sałatkę z kabanosem i makaronem ryżowym możesz przygotować na wiele sposobów. Doskonale sprawdza się ona w wersji łagodnej, jak i pikantnej. Kluczowe jest zastosowanie odpowiedniego rodzaju kabanosów. W pierwszym wariancie sprawdzą się tradycyjne kabanosy:
    drobiowo-wieprzowe, bądź wieprzowe.
  5. Możesz także wykorzystać kabanosy z serem bądź też z bekonem. Jeśli jednak chcesz uzyskać ostrą sałatkę makaronowo-kabanosową to najlepszym wyborem będą kabanosy pikantne, w których składzie znajduje się ostra papryka.
  6. Sałatka z kabanosem i makaronem ryżowym może być też podawana na wiele sposobów. Możesz przyrządzić całość i podać w dedykowanej salaterce bądź też zdecydować się na ciekawą warstwową kombinację sałatki. Wówczas podane składniki poukładaj warstwowo w kolejności:
    • makaron ryżowy,
    • papryka zielona,
    • papryka czerwona,
    • kukurydza,
    • sos majonezowy,
    • kabanosy.
    W wersji warstwowej sałatka z makaronem, kabanosami i warzywami może być także podawana jako finger food, w miniaturowych pojemnikach.

Składniki

Do sałatki z kabanosem, makaronem ryżowym i świeżymi warzywami potrzebujesz:

  • 1 opakowanie makaronu ryżowego bądź innego, drobnego,
  • 1 opakowanie kabanosów — możesz wybrać tradycyjne wieprzowe bądź wieprzowo-drobiowe, choć dobrym wyborem jest wersja pikantna z ostrą papryką,
  • 1 puszkę kukurydzy,
  • 3 ogórki gruntowe zielone,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka zielona,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypiorek bądź koperek.

Polecane
produkty

Kiełbasa
jałowcowa 150g

Krakowska
sucha

Kiełbasa Żywiecka