Schab w cieście z pieczarkami
Składniki
- Schab w plastrach | 1 op.
- Pieczarki | 400 gram
- Cebula | 1 szt.
- Mąka pszenna | 300 gram
- Woda | 150 ml
- Cukier | ½ łyżeczki
- Sól | ½ łyżeczki
- Olej | 25 ml
- Drożdże piwne | 2 gram
- Masło | 50 gram
- Jajko | 1 szt.
- Tymianek / Sól / Pieprz
Opis dania
Schab w cieście z pieczarkami to danie, w którym plastry schabu są owinięte w ciasto, zwykle stosuje się francuskie, jednak w naszym przepisie będzie to ciasto drożdżowe. Oprócz mięsa do ciasta dodajemy również pieczarki, cebulą oraz ulubione przyprawy. Schab w cieście z pieczarkami to połączenie soczystego mięsa, aromatycznych pieczarek i drożdżowego ciasta, tworzące wykwintną i smaczną kompozycję.
Sposób
przygotowania
Mąkę przesiewamy do miski przez sito, dodajemy cukier, sól, drożdże, wodę i zarabiamy ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
W tym czasie na patelni przesmażamy cebulę i dodajemy starte pieczarki, całość doprawiamy i smażymy, aż woda już prawie odparuje. W tym momencie dodajemy masło i zdejmujemy patelnię z palnika.
Ciasto wykładamy z miski, rozwałkowujemy, aż osiągnie około 1 cm grubości. Wykładamy na wierzchu pieczarki i układamy na nich plastry schabu. Zawijamy ciasto i przekładamy na blachę. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik ustawiamy na 180°C . Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim roladę. Posypujemy tymiankiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez około 25 minut.
Składniki
- Schab w plastrach | 1 op.
- Pieczarki | 400 gram
- Cebula | 1 szt.
- Mąka pszenna | 300 gram
- Woda | 150 ml
- Cukier | ½ łyżeczki
- Sól | ½ łyżeczki
- Olej | 25 ml
- Drożdże piwne | 2 gram
- Masło | 50 gram
- Jajko | 1 szt.
- Tymianek / Sól / Pieprz