Schab w cieście z pieczarkami

średni 120 minut 3

Składniki

  • Schab w plastrach | 1 op. 
  • Pieczarki | 400 gram 
  • Cebula | 1 szt. 
  • Mąka pszenna | 300 gram 
  • Woda | 150 ml
  • Cukier | ½ łyżeczki 
  • Sól | ½ łyżeczki 
  • Olej | 25 ml 
  • Drożdże piwne | 2 gram 
  • Masło | 50 gram 
  • Jajko | 1 szt. 
  • Tymianek / Sól / Pieprz 

Opis dania

Schab w cieście z pieczarkami to danie, w którym plastry schabu są owinięte w ciasto, zwykle stosuje się francuskie, jednak w naszym przepisie będzie to ciasto drożdżowe. Oprócz mięsa do ciasta dodajemy również pieczarki, cebulą oraz ulubione przyprawy. Schab w cieście z pieczarkami to połączenie soczystego mięsa, aromatycznych pieczarek i drożdżowego ciasta, tworzące wykwintną i smaczną kompozycję.

Sposób
przygotowania

Mąkę przesiewamy do miski przez sito, dodajemy cukier, sól, drożdże, wodę i zarabiamy ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.

W tym czasie na patelni przesmażamy cebulę i dodajemy starte pieczarki, całość doprawiamy i smażymy, aż woda już prawie odparuje. W tym momencie dodajemy masło i zdejmujemy patelnię z palnika.

Ciasto wykładamy z miski, rozwałkowujemy, aż osiągnie około 1 cm grubości. Wykładamy na wierzchu pieczarki i układamy na nich plastry schabu. Zawijamy ciasto i przekładamy na blachę. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. 

Piekarnik ustawiamy na 180°C . Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim roladę. Posypujemy tymiankiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez około 25 minut. 

Składniki

  • Schab w plastrach | 1 op. 
  • Pieczarki | 400 gram 
  • Cebula | 1 szt. 
  • Mąka pszenna | 300 gram 
  • Woda | 150 ml
  • Cukier | ½ łyżeczki 
  • Sól | ½ łyżeczki 
  • Olej | 25 ml 
  • Drożdże piwne | 2 gram 
  • Masło | 50 gram 
  • Jajko | 1 szt. 
  • Tymianek / Sól / Pieprz 

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy