Schab w cieście ziemniaczanym z sosem pieczarkowym

średni 30 minut 4

Składniki

  • Schab w plastrach | 1 opakowanie
  • Ziemniaki | 500 gram
  • Pieczarki | 200 gram
  • Śmietana 34% | 300 mililitrów
  • Mąka | 100 gram
  • Cebula | 2 sztuki
  • Czosnek | 4 ząbki
  • Szczypiorek | 1 pęczek
  • Olej | 200 mililitrów
  • Sól, pieprz

Opis dania

Kotlet schabowy w panierce zna każdy, jednak czasami warto wyjść poza ramy standardowych przepisów i spróbować czegoś nowego. Zachęcamy do przygotowania schabu w cieście ziemniaczanym z sosem pieczarkowym. Jest to danie, które świetnie smakuje, nie wymaga wiele pracy, a domownicy na pewno ucieszą się, gdy na talerzach zobaczą inną wersję znanej im potrawy. 

Sposób
przygotowania

Schab najpierw lekko rozbijamy, solimy i dodajemy pieprzu po czym odstawiamy go do lodówki. Cebulę kroimy w kosteczkę, przesmażamy, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i całość chwilę dusimy. Następnie zalewamy śmietaną i gotujemy do momentu powstania kremowego sosu. Doprawiamy do smaku. 

Obieramy ziemniaki, połowę trzemy na grubych oczkach, a drugą część, cebulę i czosnek ścieramy drobno lub miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem po czym dokładnie mieszamy. 
Teraz wracamy do schabu, który należy obtoczyć w mące, a następnie w cieście ziemniaczanym. Smażymy na oleju, na średnim ogniu przez około 8 minut na każdej ze stron. Danie podajemy z sosem i świeżo siekanym szczypiorkiem. 

Składniki

  • Schab w plastrach | 1 opakowanie
  • Ziemniaki | 500 gram
  • Pieczarki | 200 gram
  • Śmietana 34% | 300 mililitrów
  • Mąka | 100 gram
  • Cebula | 2 sztuki
  • Czosnek | 4 ząbki
  • Szczypiorek | 1 pęczek
  • Olej | 200 mililitrów
  • Sól, pieprz

Nazwa

Opis

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy