Spaghetti bolognese
Składniki
- Cebula | 1 szt.
- Seler naciowy | 2 łodygi
- Oliwa | 2 łyżki
- Marchewka | 1 szt.
- Boczek | 100 gram
- Mięso mielone | 500 gram
- Czerwone wino | 1 szklanka
- Gorący bulion | 1 szklanka
- Koncentrat pomidorowy | 4 łyżki
- Puszka pomidorów | 1 szt.
- Mleko | ½ szklanki
- Makaron spaghetti
- Parmezan
Opis dania
Danie, które nierozerwalnie kojarzymy z włoską kuchnią, tym razem w wykonaniu naszego szefa kuchni. Boczek, mięso mielone, wino i parmezan. Taka mieszanka musi zaowocować niezwykłym smakiem i przede wszystkim ogromną dawką energii. Jest to danie, które wymaga trochę pracy, jednak z pewnością nasze kubki smakowe to docenią.
Sposób
przygotowania
Na początek kroimy boczek w drobną kostkę i wkładamy na dużą patelnię. Wytapiamy go na małym ogniu, aż do momentu, gdy się zrumieni. Do powstałego tłuszczu dodajemy drobno posiekaną cebulę i czekamy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pocięty seler naciowy i startą marchewkę. Całość obsmażamy i przekładamy do garnka. Na patelnię wlewamy oliwę i obsmażamy mięso. Tak przygotowane mielone przekładamy do garnka z boczkiem i warzywami. Dodajemy wino i gotujemy ciągle mieszając przez około 7 minut. Po tym czasie dolewamy bulion i koncentrat pomidorowy. Całość solidnie mieszamy i dodajemy pomidory z puszki oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Całość składników przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez minimum 2 godziny, od czasu do czasu mieszając. W połowie gotowania dodajemy mleko. Danie podajemy z ugotowanym makaronem spaghetti posypując startym parmezanem.
Składniki
- Cebula | 1 szt.
- Seler naciowy | 2 łodygi
- Oliwa | 2 łyżki
- Marchewka | 1 szt.
- Boczek | 100 gram
- Mięso mielone | 500 gram
- Czerwone wino | 1 szklanka
- Gorący bulion | 1 szklanka
- Koncentrat pomidorowy | 4 łyżki
- Puszka pomidorów | 1 szt.
- Mleko | ½ szklanki
- Makaron spaghetti
- Parmezan