
Szakszuka z Polędwicą Tostową
Składniki
- Polędwica Tostowa / 4 plastry
- Pomidory około / 500 gram
- Jajka / 3 sztuki
- po łyżce masła klarowanego i oliwy lub 2 łyżki oliwy
- Cebula / 80 g
- 2 ząbki czosnku / do 10 g
- przyprawy i zioła: 1/3 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki; spora szczypta pieprzu cayenne, gałki muszkatołowej i kuminu, świeża kolendra i szczypior
Opis dania
Szakszuka z polędwicą tostową to wyjątkowe danie, które łączy w sobie smak tradycyjnej szakszuki z wyrafinowanym dodatkiem soczystej polędwicy drobiowej. To połączenie świeżych warzyw, smażonych jajek i aromatycznej polędwicy, które tworzą niezwykły smakowy kontrast. Danie to często podaje się na śniadanie lub brunch, jednak dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi może być również świetnym wyborem na lekką kolację. Szakszuka z polędwicą tostową to doskonały sposób na zaspokojenie apetytu na coś oryginalnego i smacznego.
Sposób
przygotowania
Cebulę pokrój w drobną kostkę i lekko podsmaż na maśle klarowanym. Po chwili, jak cebula się zeszkli dodaj posiekany czosnek i szynkę pokrojoną w paski. Podsmaż wszystko przez około 5 minut a następnie dodaj obrane ze skórki pokrojone drobno pomidory. Całość duś przez kilka minut a w tym czasie dodaj wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj. Następnie wbij na sos jajka tak, by się nie stykały ze sobą. Wszystko przykryj pokrywką i gotuj do momentu ścięcia jajek. Gotową szakszukę posyp świeżo siekanym szczypiorem i listkami kolendry.
Składniki
- Polędwica Tostowa / 4 plastry
- Pomidory około / 500 gram
- Jajka / 3 sztuki
- po łyżce masła klarowanego i oliwy lub 2 łyżki oliwy
- Cebula / 80 g
- 2 ząbki czosnku / do 10 g
- przyprawy i zioła: 1/3 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki; spora szczypta pieprzu cayenne, gałki muszkatołowej i kuminu, świeża kolendra i szczypior