Szakszuka z Polędwicą Tostową

łatwy 30 2

Składniki

  • Polędwica Tostowa / 4 plastry
  • Pomidory około / 500 gram 
  • Jajka / 3 sztuki 
  • po łyżce masła klarowanego i oliwy lub 2 łyżki oliwy
  • Cebula / 80 g
  • 2 ząbki czosnku / do 10 g
  • przyprawy i zioła: 1/3 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki; spora szczypta pieprzu cayenne, gałki muszkatołowej i kuminu, świeża kolendra i szczypior

Opis dania

Szakszuka z polędwicą tostową to wyjątkowe danie, które łączy w sobie smak tradycyjnej szakszuki z wyrafinowanym dodatkiem soczystej polędwicy drobiowej. To połączenie świeżych warzyw, smażonych jajek i aromatycznej polędwicy, które tworzą niezwykły smakowy kontrast. Danie to często podaje się na śniadanie lub brunch, jednak dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi może być również świetnym wyborem na lekką kolację. Szakszuka z polędwicą tostową to doskonały sposób na zaspokojenie apetytu na coś oryginalnego i smacznego.

Sposób
przygotowania

Cebulę pokrój w drobną kostkę i lekko podsmaż na maśle klarowanym. Po chwili, jak cebula się zeszkli dodaj posiekany czosnek i szynkę pokrojoną w paski. Podsmaż wszystko przez około 5 minut a następnie dodaj obrane ze skórki pokrojone drobno pomidory. Całość duś przez kilka minut a  w tym czasie dodaj wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj. Następnie wbij na sos jajka tak, by się nie stykały ze sobą. Wszystko przykryj pokrywką i gotuj do momentu ścięcia jajek. Gotową szakszukę posyp świeżo siekanym szczypiorem i listkami kolendry.

Składniki

  • Polędwica Tostowa / 4 plastry
  • Pomidory około / 500 gram 
  • Jajka / 3 sztuki 
  • po łyżce masła klarowanego i oliwy lub 2 łyżki oliwy
  • Cebula / 80 g
  • 2 ząbki czosnku / do 10 g
  • przyprawy i zioła: 1/3 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki; spora szczypta pieprzu cayenne, gałki muszkatołowej i kuminu, świeża kolendra i szczypior