Tagliatelle z pieczarkami i szynką drobiową gotowaną
Składniki
- Szynka drobiowa gotowana Duda | 100gram
- Makaron tagliatelle | 150 gram
- Śmietana 30% | 200ml
- Pieczarki | 150 gram
- Cebula | 50 gram
- Czosnek | 2-3 ząbki
- Oliwa z oliwek | 50 ml
- Masło | 50 gram
- Nać pietruszki | kilka gałązek
- Sól/Pieprz | do smaku
Opis dania
Delikatny makaron tagliatelle, idealnie ugotowany, tworzy bazę dla tej pysznej kompozycji. Dodatek delikatnych kawałków szynki drobiowej gotowanej nadaje daniu wyjątkowego smaku jednocześnie dostarczając cennego białka, ważnego składnika budulcowego dla organizmu. Pieczarki z kolei dodają nuty świeżości i delikatnego aromatu grzybowego. Przygotowanie tego dania jest szybkie i proste, co sprawia, że to doskonały wybór na codzienny posiłek, gdy czas jest cenny. Tagliatelle może być podawane jako danie główne, ale równie dobrze sprawdzi się jako elegancka przystawka podczas wyjątkowych okazji.
Sposób
przygotowania
Na patelni rozgrzewamy Oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plastry i smażymy na małym ogniu do momentu, aż cebula się lekko zeszkli. Szynkę drobiową kroimy w paski i dorzucamy do cebuli i czosnku, a na koniec dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Całość smażymy do momentu, aż cała woda z pieczarek odparuje. Następnie dolewamy śmietanę i podgrzewamy tak długo, aż powstanie gęsty sos. W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gdy makaron będzie al dente, przekładamy go do sosu, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy posiekaną pietruszkę i masło. Po chwili całość zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy. Smacznego!
Składniki
- Szynka drobiowa gotowana Duda | 100gram
- Makaron tagliatelle | 150 gram
- Śmietana 30% | 200ml
- Pieczarki | 150 gram
- Cebula | 50 gram
- Czosnek | 2-3 ząbki
- Oliwa z oliwek | 50 ml
- Masło | 50 gram
- Nać pietruszki | kilka gałązek
- Sól/Pieprz | do smaku