Tortilla z kabanosem
Składniki
Co potrzebujesz do przygotowania tortilli z kabanosem?
Do przygotowania tortilli z kabanosem potrzebujesz:
- placki tortilli,
- ulubione kabanosy — polecamy kabanosy wieprzowe, wieprzowo-drobiowe bądź też kabanosy z serem,
- sałatę lodową bądź roszponkę,
- czerwoną paprykę,
- ogórka zielonego,
- pomidora,
- kukurydzę.
Do przygotowania sosu do tortilli z kabanosem i warzywami potrzebne są:
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 ząbek czosnku, bądź odrobinę suszonego czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Ilości poszczególnych składników możesz dopasować do swoich upodobań i liczby przekąsek, jaką planujesz przygotować. W tego rodzaju przekąsce z tortilli i kabanosa możesz wykorzystać dowolne warzywa — wskazane rodzaje są jedynie podpowiedzią.
Opis dania
Tortilla z kabanosem — pyszna przekąska na różne okazje
Tortilla z kabanosem to świetna przekąska, która sprawdzi się zarówno na imprezy, jak i szybki pomysł na śniadanie czy kolację. To kolejna z potraw, którą można przygotować w kilka chwil, ze składników znajdujących się praktycznie pod ręką. Najszybszym sposobem na przyrządzenie przystawki z kabanosem i tortillą jest jej przygotowanie w wersji na zimno. Można do niej dodać praktycznie każde warzywa, różnego rodzaje sałat i dowolne sosy. W każdym z wariantów przekąski z tortilli z kabanosem będą wyśmienite.
Tortillę z kabanosem możesz podać na kilka sposobów. Możesz podać ją w całości, przekroić na pół bądź też w niewielkie krążki. W każdej z tych opcji przystawka z tortillą, kabanosem i warzywami będzie świetnym finger foodem. Kluczowe do utrzymania przekąski w całości jest właściwe przygotowanie warzyw i odpowiednie sklejenie całości za pomocą sosu.
Sposób
przygotowania
Zrób przystawkę z tortilli i kabanosa w kilka chwil
Przygotowanie przystawki z tortilli i kabanosów jest na tyle proste, że wykonasz je w kilka minut. Jeśli tego rodzaju przekąskę planujesz przyrządzić na imprezę, możesz zaplanować jej wykonanie tuż przed przyjęciem. Dzięki temu placek tortilli nie rozmięknie się pod wpływem sosu. Jak przygotować tortillę z kabanosem i warzywami?
- W pierwszej kolejności przygotuj poszczególne składniki.
- Warzywa pokrój w cienkie, średniej długości paski.
- Kukurydzę odsącz z nadmiaru zalewy.
- Przygotuj sos — wszystkie składniki na sos umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Możesz go przygotować odpowiednio wcześniej, dzięki temu nabierze mocniejszego smaku.
- Placek tortilli posmaruj wcześniej przygotowanym sosem.
- Następnie ułóż wszystkie warzywa — sałatę, ogórka, paprykę, pomidora i kukurydzę.
- Na tak przygotowanej przekąsce z tortilli ułóż kabanosy — dopasuj ich długość do wielkości placka.
- Chcąc zwiększyć wyrazistość smaku, warzywa z kabanosem można dodatkowo polać pozostałą ilością sosu czosnkowego.
- Ostatni krok to zwinięcie placka — boki tortilli złóż do środka i zwiń w rulonik. Tak przygotowaną tortillę możesz dodatkowo przewiązać szczypiorkiem, co uchroni ja przed rozwinięciem.
- W zależności od planów podania, tortillę możesz zaserwować w całości, przeciąć na pół bądź też pokroić na ok. 2 cm krążki.
Jakie jeszcze przekąski z tortilli i kabanosa możesz przyrządzić?
Przekąski z tortilli i kabanosa możesz przygotować nie tylko na zimno. Dobrym wyborem będzie też tortilla z kabanosem i serem żółtym na ciepło. To właśnie jedna z ważniejszych zalet tortilli — prosty placek, który można przygotować na wiele sposobów. W wersji grillowanej możesz wykorzystać te same warzywa, co w wersji na zimno. Pamiętaj tylko, by nie smarować tortilli sosem czosnkowym. Kluczem w przekąsce z tortilli i kabanosa jest użycie dobrej jakości sera — pod wpływem temperatury roztopi się i sklei całość. Dobrym wyborem będzie:
- ser żółty mozzarella,
- ser żółty gouda,
- mozzarella w kulce.
Wybrany rodzaj sera pokrój w paski i umieść we wnętrzu tortilli. Tego rodzaju przekąskę z tortilli, kabanosa i sera żółtego możesz zapiekać zarówno w opiekaczu grillowym, jak i na suchej, teflonowej patelni. Wykorzystując tę drugą metodę, należy pamiętać o niskiej temperaturze pieczenia — dzięki temu, że tortilla będzie się dłużej opiekać, a znajdujący się w jej wnętrzu ser lepiej się roztopi. Tak przygotowana przekąska doskonale smakuje z sosem czosnkowym.
Składniki
Co potrzebujesz do przygotowania tortilli z kabanosem?
Do przygotowania tortilli z kabanosem potrzebujesz:
- placki tortilli,
- ulubione kabanosy — polecamy kabanosy wieprzowe, wieprzowo-drobiowe bądź też kabanosy z serem,
- sałatę lodową bądź roszponkę,
- czerwoną paprykę,
- ogórka zielonego,
- pomidora,
- kukurydzę.
Do przygotowania sosu do tortilli z kabanosem i warzywami potrzebne są:
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 ząbek czosnku, bądź odrobinę suszonego czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Ilości poszczególnych składników możesz dopasować do swoich upodobań i liczby przekąsek, jaką planujesz przygotować. W tego rodzaju przekąsce z tortilli i kabanosa możesz wykorzystać dowolne warzywa — wskazane rodzaje są jedynie podpowiedzią.