Zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Składniki
Składniki na zapiekankę z kiełbasą i pieczarkami
Zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami to danie, które jest proste w przygotowaniu, ale niezwykle smaczne, a dodatkowo zachęca do wspólnego spędzania czasu przy stole. To na tyle prosty przepis, że do wspólnego gotowania możesz zaprosić dzieci i spędzić wspólnie czas! Samodzielnie przygotowane posiłki zawsze smakują lepiej!
Do przygotowania zapiekanki z kiełbasą i pieczarkami potrzebujesz:
- 400g kiełbasy beskidzkiej od Duda.pl,
- 300g pieczarek,
- 1 cebula,
- 200g sera żółtego, startego,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 2-3 ząbki czosnku, posiekane,
- sól i pieprz do smaku,
- około 300ml śmietany kremówki (30%),
- bułka tarta do posypania.
W zależności od Twoich upodobań możesz dodać także warzywa takie jak: paprykę czerwoną, brokuł, pomidor, kukurydzę czy cukinię.
Opis dania
Zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami to jedno z tych dań, które rozgrzewają serce i podniebienie. Wydaje się, że z takich prostych składników nie może powstać nic wyjątkowego. A to nic bardziej mylnego — to właśnie z prostoty składników rodzi się pełnia smaku i aromatu, tworząc wspaniałą ucztę dla zmysłów.
Nasza zapiekanka to tradycyjne i proste danie, ale pełne aromatycznych smaków i zapachów. Dzięki harmonijnemu połączeniu kiełbasy, pieczarek i delikatnie złocistego sera, ta zapiekanka kusi nie tylko swoim aromatem, ale również konsystencją. Co ważne — możesz do niej dodać wszystko to co, lubisz - szczególnie w zakresie warzyw.
Chcesz dowiedzieć się, jak przygotować to proste, szybkie i smaczne danie? Poniżej znajdziesz szczegółowy przepis.
Sposób
przygotowania
Przygotowanie zapiekanki z kiełbasą i dodatkami
Mówiliśmy już nie raz, że przygotowanie jest proste, ale dodamy, że zajmuje niewiele czasu. Poniżej prezentujemy, jak krok po kroku, przygotować to danie.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Natłuść formę do zapiekania lub naczynie żaroodporne.
- Pokrój kiełbasę w plastry o grubości około pół centymetra. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki, a cebulę posiekaj.
- Na patelni rozgrzej olej roślinny i podsmaż kiełbasę przez kilka minut, aż lekko się zrumieni. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż przez kolejne kilka minut, aż cebula zmięknie i stanie się szklista.
- Dodaj pokrojone pieczarki do kiełbasy i smaż wszystko razem przez około 5-7 minut, aż pieczarki zmiękną i puszczą wodę.
- Dopraw mieszankę solą i pieprzem według własnego gustu.
- Na dnie przygotowanej formy ułóż warstwę kiełbasy z pieczarkami.
- Następnie równomiernie rozłóż połowę startego sera na warstwie kiełbasy.
- Powtórz warstwy, dodając resztę mieszanki kiełbasy i pieczarek, a na wierzchu pokryj całość pozostałym startym serem.
- Wlej śmietanę kremówkę równomiernie na całą zapiekankę.
- Posyp bułką tartą na wierzch.
- Wstaw zapiekankę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, aż ser na wierzchu nabierze złocistego koloru, a cała zapiekanka będzie dobrze podgrzana.
- Podawaj ciepłe, ciesząc się aromatem i smakiem domowego dania.
Smacznego!
Co jeszcze można dodać do zapiekanki?
Jeśli chcesz wzbogacić zapiekankę i uczynić ją jeszcze bardziej sytą i pożywną, możesz dodać ugotowany makaron do mieszanki kiełbasy, pieczarek i sera. Makaron nie tylko nadaje się idealnie do zapiekania, ale również łączy smaki innych składników, tworząc zbalansowane połączenie aromatów w każdym kęsie.
To doskonałe rozwiązanie na obiad, które zaspokoi nawet największy głód i zadowoli podniebienie całej rodziny. Dodatek makaronu sprawi, że zapiekanka stanie się ciekawym daniem, godnym nie tylko specjalnej okazji, ale też zwyczajnego wieczoru w gronie najbliższych.
Składniki
Składniki na zapiekankę z kiełbasą i pieczarkami
Zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami to danie, które jest proste w przygotowaniu, ale niezwykle smaczne, a dodatkowo zachęca do wspólnego spędzania czasu przy stole. To na tyle prosty przepis, że do wspólnego gotowania możesz zaprosić dzieci i spędzić wspólnie czas! Samodzielnie przygotowane posiłki zawsze smakują lepiej!
Do przygotowania zapiekanki z kiełbasą i pieczarkami potrzebujesz:
- 400g kiełbasy beskidzkiej od Duda.pl,
- 300g pieczarek,
- 1 cebula,
- 200g sera żółtego, startego,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 2-3 ząbki czosnku, posiekane,
- sól i pieprz do smaku,
- około 300ml śmietany kremówki (30%),
- bułka tarta do posypania.
W zależności od Twoich upodobań możesz dodać także warzywa takie jak: paprykę czerwoną, brokuł, pomidor, kukurydzę czy cukinię.