Żeberka w sosie z pure’e i smażonym pak – choi
Składniki
- Żeberka paski | 1 op.
- Kapusta pak – choi | 2 szt.
- Żurawina suszona
- Pestki dyni
- Masło
- Musztarda
- Miód
- Sos sojowy
- Papryka słodka
- Czosnek granulowany
- Mąka przenna
- Pieprz/ sól
- Olej | 50 ml
Opis dania
Żeberka w sosie z puree z ziemniaków i smażonym pak choi to wykwintne danie składające się z duszonych żeberek, podanych z delikatnym puree z ziemniaków i smażonym pak choi. Żeberka są najpierw duszone w aromatycznym sosie, który nadaje im bogaty smak. Puree z ziemniaków stanowi kremową bazę dla mięsa, dodając mu konsystencji i subtelnego smaku. Pak choi jest delikatnie podsmażony, aby zachować swoją chrupkość i świeżość, stanowiąc idealne uzupełnienie dla głównego dania. To eleganckie połączenie smaków i tekstur, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Sposób
przygotowania
Żeberka kroimy na paski wzdłuż kości, dodajemy przyprawy, olej, musztardę, sos sojowy i dokładnie marynujemy żebra. Następnie odstawiamy do lodówki na około 2 – 3 godziny.
Nagrzewamy piekarnik do 200° C. Żeberka przekładamy do wysokiego naczynia żaroodpornego i pieczemy przez około 30 minut. Po tym czasie zalewamy żeberka wodą, zmniejszamy temperaturę do 160°C i dusimy do miękkości. Powstały sos zlewamy z blachy do garnka, dodajemy śmietankę i 20 gram masła. Zagotowujemy i zagęszczamy zawiesiną z mąki.
W między czasie gotujemy ziemniaki, następnie odcedzamy, dodajemy odrobinę masła i śmietanę, ubijamy na gładkie pure’e.
Kapustę pak -m choi myjemy, przekrawamy na pół i smażymy na patelni na odrobinie oleju, gdy się lekko zarumieni dodajemy łyżkę masła, łyżkę miodu, żurawinę i pestki dyni, chwilę wszystko razem dusimy.
Żeberka podajemy na pure’e polane sosem.
Składniki
- Żeberka paski | 1 op.
- Kapusta pak – choi | 2 szt.
- Żurawina suszona
- Pestki dyni
- Masło
- Musztarda
- Miód
- Sos sojowy
- Papryka słodka
- Czosnek granulowany
- Mąka przenna
- Pieprz/ sól
- Olej | 50 ml