Żeberka w sosie z pure’e i smażonym pak – choi

średni 120 minut 3 - 4

Składniki

  • Żeberka paski | 1 op.
  • Kapusta pak – choi | 2 szt.
  • Żurawina suszona
  • Pestki dyni
  • Masło
  • Musztarda
  • Miód
  • Sos sojowy
  • Papryka słodka
  • Czosnek granulowany
  • Mąka przenna
  • Pieprz/ sól
  • Olej | 50 ml
     

Opis dania

Żeberka w sosie z puree z ziemniaków i smażonym pak choi to wykwintne danie składające się z duszonych żeberek, podanych z delikatnym puree z ziemniaków i smażonym pak choi. Żeberka są najpierw duszone w aromatycznym sosie, który nadaje im bogaty smak. Puree z ziemniaków stanowi kremową bazę dla mięsa, dodając mu konsystencji i subtelnego smaku. Pak choi jest delikatnie podsmażony, aby zachować swoją chrupkość i świeżość, stanowiąc idealne uzupełnienie dla głównego dania. To eleganckie połączenie smaków i tekstur, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Sposób
przygotowania

Żeberka kroimy na paski wzdłuż kości, dodajemy przyprawy, olej, musztardę, sos sojowy i dokładnie marynujemy żebra. Następnie odstawiamy do lodówki na około 2 – 3 godziny. 

Nagrzewamy piekarnik do 200° C. Żeberka przekładamy do wysokiego naczynia żaroodpornego i pieczemy przez około 30 minut. Po tym czasie zalewamy żeberka wodą, zmniejszamy temperaturę do 160°C  i dusimy do miękkości. Powstały sos zlewamy z blachy do garnka, dodajemy śmietankę i 20 gram masła. Zagotowujemy i zagęszczamy zawiesiną z mąki.

W między czasie gotujemy ziemniaki, następnie odcedzamy, dodajemy odrobinę masła i śmietanę, ubijamy na gładkie pure’e. 

Kapustę pak -m choi myjemy, przekrawamy na pół i smażymy na patelni na odrobinie oleju, gdy się lekko zarumieni dodajemy łyżkę masła, łyżkę miodu, żurawinę i pestki dyni, chwilę wszystko razem dusimy. 
Żeberka podajemy na pure’e polane sosem. 
 

Składniki

  • Żeberka paski | 1 op.
  • Kapusta pak – choi | 2 szt.
  • Żurawina suszona
  • Pestki dyni
  • Masło
  • Musztarda
  • Miód
  • Sos sojowy
  • Papryka słodka
  • Czosnek granulowany
  • Mąka przenna
  • Pieprz/ sól
  • Olej | 50 ml
     

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy