Żebroczka

trudny 90 min 4 porcje

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 150 g ryżu
  • 150 g cebuli
  • 200 g boczku wędzonego
  • 200 g Kiełbasy Beskidzkiej Duda
  • 500 ml mleka
  • pieprz
  • sól
  • majeranek
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Opis dania

Żebroczka, czyli danie przygotowane z masy ziemniaczanej, ryżu i różnorodnych dodatków. Przystępna forma ciasta sprawia, że łątwo dzielić ją na porcje, dlatego idealnie nadaje się na imprezy w szerszym gronie.

Sposób
przygotowania

Ryż ugotować na pół sypko. Mleko zagotować. Ziemniaki obrać, zetrzeć, odsączyć, dodać ryż i zaparzyć masę gorącym mlekiem. Boczek pokroić, przyrumienić na patelni, dodać pokrojoną cebulę - jeszcze chwilę razem smażyć. Następnie dodać do masy.

Masę ziemniaczaną przełożyć do wysmarowanej formy i piec około godziny w 170°C. Kiełbasę pokroić w paski i przesmażyć na patelni. Podawać razem z kiełbasą .

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 150 g ryżu
  • 150 g cebuli
  • 200 g boczku wędzonego
  • 200 g Kiełbasy Beskidzkiej Duda
  • 500 ml mleka
  • pieprz
  • sól
  • majeranek
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Polecane
produkty

Kiełbasa Beskidzka

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy