
Żebroczka
trudny
90 min
4 porcje
Składniki
- 2 kg ziemniaków
- 150 g ryżu
- 150 g cebuli
- 200 g boczku wędzonego
- 200 g Kiełbasy Beskidzkiej Duda
- 500 ml mleka
- pieprz
- sól
- majeranek
- tłuszcz do wysmarowania formy
Opis dania
Żebroczka, czyli danie przygotowane z masy ziemniaczanej, ryżu i różnorodnych dodatków. Przystępna forma ciasta sprawia, że łątwo dzielić ją na porcje, dlatego idealnie nadaje się na imprezy w szerszym gronie.
Sposób
przygotowania
Ryż ugotować na pół sypko. Mleko zagotować. Ziemniaki obrać, zetrzeć, odsączyć, dodać ryż i zaparzyć masę gorącym mlekiem. Boczek pokroić, przyrumienić na patelni, dodać pokrojoną cebulę - jeszcze chwilę razem smażyć. Następnie dodać do masy.
Masę ziemniaczaną przełożyć do wysmarowanej formy i piec około godziny w 170°C. Kiełbasę pokroić w paski i przesmażyć na patelni. Podawać razem z kiełbasą .
Składniki
- 2 kg ziemniaków
- 150 g ryżu
- 150 g cebuli
- 200 g boczku wędzonego
- 200 g Kiełbasy Beskidzkiej Duda
- 500 ml mleka
- pieprz
- sól
- majeranek
- tłuszcz do wysmarowania formy
Polecane
produkty
