Żebroczka
średni
90 min.
4
Składniki
- Ziemniaki | 2 kg
- Cebula | 150 gram
- Ryż | 150 g
- Boczek wędzony | 200 gram
- Kiełbasa Beskidzka Duda | 200 gram
- Mleko | 500 gram
- Pieprz
- Sól
- Majeranek
- Tłuszcz do wysmarowania formy
Opis dania
Żebroczka to popularne danie kuchni węgierskiej. Jest to rodzaj puszystego omletu z rozdrobnionymi kawałkami ciasta, często podawanego na słodko, jednak nie w naszym wykonaniu.
Sposób
przygotowania
Na poczaek gotujemy na pół sypko ryż i zagotowujemy mleko. Ziemniaki obieramy, ścieramy i odsączamy. Dodajemy zaparzamy masę gorącym mlekiem.
Boczek kroimy i podsmażamy, aż do przyrumienienie na patelni. Dodajemy pokrojoną cebulę i jeszcze chwilę razem smażymy.
Następnie dodajemy do masy. Masę ziemniaczaną przekładamy do wysmarowanej formy i pieczemy około godzinę w 170°C.
Kiełbasę kroimy w paski i przesmażamy na patelni. Podajemy razem z kiełbasą.
Składniki
- Ziemniaki | 2 kg
- Cebula | 150 gram
- Ryż | 150 g
- Boczek wędzony | 200 gram
- Kiełbasa Beskidzka Duda | 200 gram
- Mleko | 500 gram
- Pieprz
- Sól
- Majeranek
- Tłuszcz do wysmarowania formy