Żebroczka

średni 90 min. 4

Składniki

  • Ziemniaki | 2 kg
  • Cebula | 150 gram
  • Ryż | 150 g
  • Boczek wędzony | 200 gram
  • Kiełbasa Beskidzka Duda | 200 gram
  • Mleko | 500 gram
  • Pieprz
  • Sól
  • Majeranek
  • Tłuszcz do wysmarowania formy

Opis dania

Żebroczka to popularne danie kuchni węgierskiej. Jest to rodzaj puszystego omletu z rozdrobnionymi kawałkami ciasta, często podawanego na słodko, jednak nie w naszym wykonaniu. 

Sposób
przygotowania

Na poczaek gotujemy na pół sypko ryż i zagotowujemy mleko. Ziemniaki obieramy, ścieramy i odsączamy. Dodajemy zaparzamy masę gorącym mlekiem.

Boczek kroimy i podsmażamy, aż do przyrumienienie na patelni. Dodajemy pokrojoną cebulę i jeszcze chwilę razem smażymy.

Następnie dodajemy do masy. Masę ziemniaczaną przekładamy do wysmarowanej formy i pieczemy około godzinę w 170°C.

Kiełbasę kroimy w paski i przesmażamy na patelni. Podajemy razem z kiełbasą.

Składniki

  • Ziemniaki | 2 kg
  • Cebula | 150 gram
  • Ryż | 150 g
  • Boczek wędzony | 200 gram
  • Kiełbasa Beskidzka Duda | 200 gram
  • Mleko | 500 gram
  • Pieprz
  • Sól
  • Majeranek
  • Tłuszcz do wysmarowania formy

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy