Zupa babci Jani z kabanosami wieprzowymi

łatwy 75 min. 6

Składniki

  • Ziemniaki | 1 kg
  • Mieszanka przypraw (liść laurowy, ziele angielskie)
  • Sól/ Pieprz
  • Wędzony boczek | 400 g
  • Cebule | 3 małe
  • Mąka żytnia | 1 łyżka
  • Maślanka | 1 litr
  • Pęczek natki pietruszki

Opis dania

Zupa babci Jani z kabanosami wieprzowymi to pyszna i sycąca. Głównymi składnikami są kabanosy wieprzowe, które dodają intensywnego smaku, oraz warzywa takie jak ziemniaki, marchew, seler, cebula i pietruszka. Zupa babci Jani z kabanosami wieprzowymi to doskonały wybór dla miłośników tradycyjnych, domowych dań, pełnych aromatycznych smaków.

Sposób
przygotowania

Ziemniaki kroimy w dużą kostkę. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy ziemianki i mieszankę przypraw. Gotujemy na średnim ogniu przez około pół godziny do miękkości.

Boczek, kabanosy oraz cebulę kroimy w dużą kostkę i smażymy na łyżce masła pod przykryciem aż ziemniaki będą gotowe.

Maślankę mieszamy z mąką. Gdy ziemianki są już miękkie dodajemy maślankę do garnka nieustannie mieszając. Gdy woda z maślanką się połączy dodajemy zawartość patelni i gotujemy zupę jeszcze przez kilka minut.

Natkę siekamy i dodajemy do garnka. 

Składniki

  • Ziemniaki | 1 kg
  • Mieszanka przypraw (liść laurowy, ziele angielskie)
  • Sól/ Pieprz
  • Wędzony boczek | 400 g
  • Cebule | 3 małe
  • Mąka żytnia | 1 łyżka
  • Maślanka | 1 litr
  • Pęczek natki pietruszki

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy