Zupa babci Jani z kabanosami wieprzowymi
Składniki
- Ziemniaki | 1 kg
- Mieszanka przypraw (liść laurowy, ziele angielskie)
- Sól/ Pieprz
- Wędzony boczek | 400 g
- Cebule | 3 małe
- Mąka żytnia | 1 łyżka
- Maślanka | 1 litr
- Pęczek natki pietruszki
Opis dania
Zupa babci Jani z kabanosami wieprzowymi to pyszna i sycąca. Głównymi składnikami są kabanosy wieprzowe, które dodają intensywnego smaku, oraz warzywa takie jak ziemniaki, marchew, seler, cebula i pietruszka. Zupa babci Jani z kabanosami wieprzowymi to doskonały wybór dla miłośników tradycyjnych, domowych dań, pełnych aromatycznych smaków.
Sposób
przygotowania
Ziemniaki kroimy w dużą kostkę. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy ziemianki i mieszankę przypraw. Gotujemy na średnim ogniu przez około pół godziny do miękkości.
Boczek, kabanosy oraz cebulę kroimy w dużą kostkę i smażymy na łyżce masła pod przykryciem aż ziemniaki będą gotowe.
Maślankę mieszamy z mąką. Gdy ziemianki są już miękkie dodajemy maślankę do garnka nieustannie mieszając. Gdy woda z maślanką się połączy dodajemy zawartość patelni i gotujemy zupę jeszcze przez kilka minut.
Natkę siekamy i dodajemy do garnka.
Składniki
- Ziemniaki | 1 kg
- Mieszanka przypraw (liść laurowy, ziele angielskie)
- Sól/ Pieprz
- Wędzony boczek | 400 g
- Cebule | 3 małe
- Mąka żytnia | 1 łyżka
- Maślanka | 1 litr
- Pęczek natki pietruszki