Zupa fasolowa z kiełbasą myśliwską

średni 120 minut 8

Składniki

  • Kiełbasa Myśliwska Duda | 100g
  • Biała fasola w puszce | 200g
  • Włoszczyzna
  • Natka pietruszki
  • Cebula | 2 szt.
  • Czosnek | 2 ząbki
  • Śmietana 18% | 50g
  • Suszone pomidory bez zalewy | 3szt.
  • Suszone grzyby | 3 szt.
  • Ziemiaki | 100g
  • Sos sojowy jasny | 3 łyżki
  • Boczek wędzony prażony | 100g
  • Ziele angielskie | 3 szt.
  • Liście laurowe | 2 szt.
  • Łyżeczki majeranku | 2 szt.
  • Łyżeczka papryki słodkiej | 1 szt.
  • Pieprz ziarnisty | 5 szt.
  • Mąka pszenna | 20g
  • Sól, pieprz

Opis dania

Zupa fasolowa z kiełbasą myśliwską to tradycyjne danie kuchni polskiej, które łączy w sobie aromatyczne smaki białej fasoli, kiełbasy myśliwskiej oraz warzyw, takich jak cebula, marchewka i seler. Ta sycąca zupa jest idealna na chłodne dni i często podawana jest jako główne danie lub jako przystawka.

Sposób
przygotowania

Do garnka włożyć włoszczyznę i zalać ją 2-3 litrami wody. Dodać ziarenka pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy, grzyby, suszone pomidory oraz połówkę cebuli opalonej nad ogniem. Bulion gotować na małym ogniu przez ok. 1 godz. Pod koniec dodać obrane, przekrojone na pół ziemianki i gotować do miękkości.

W między czasie pokroić drobno boczek oraz kiełbasę myśliwską i zrumienić na patelni. Odlać nadmiar tłuszczu, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zeszklenia. Na sam koniec dodać przyciśnięty przez praskę czosnek. Następnie na patelnię wsypać mąkę i podsmażyć do zrumienienia. 

Bulion przecedzamy. Marchewkę i ziemianki z bulionu kroimy w drobną kostkę.

Na patelnie z mięsem i cebulą wlewamy łyżkę wazową bulion i dokładnie mieszamy. Zawartość patelni przelewamy do garnka, dodajemy pokrojone warzywa i odsączoną fasolę. Gotujemy przez 5 minut. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, solą, pieprzem. Podajemy z kleksem śmietany i posiekaną natką pietruszki. 

Składniki

  • Kiełbasa Myśliwska Duda | 100g
  • Biała fasola w puszce | 200g
  • Włoszczyzna
  • Natka pietruszki
  • Cebula | 2 szt.
  • Czosnek | 2 ząbki
  • Śmietana 18% | 50g
  • Suszone pomidory bez zalewy | 3szt.
  • Suszone grzyby | 3 szt.
  • Ziemiaki | 100g
  • Sos sojowy jasny | 3 łyżki
  • Boczek wędzony prażony | 100g
  • Ziele angielskie | 3 szt.
  • Liście laurowe | 2 szt.
  • Łyżeczki majeranku | 2 szt.
  • Łyżeczka papryki słodkiej | 1 szt.
  • Pieprz ziarnisty | 5 szt.
  • Mąka pszenna | 20g
  • Sól, pieprz

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy