Żur z białą kiełbasą

średni 60 min 6 porcji

Składniki

Z czego przygotować żurek wielkanocny?

Do przygotowania wielkanocnego żuru z białą kiełbasą potrzebujesz:

  • 4 pętki białej kiełbasy Nasze Polskie Duda.pl,
  • 150 g kiełbasy jałowcowej Nasze Polskie Duda.pl,
  • 2 cebule,
  • 4-5 ziemniaków,
  • 1 butelkę zakwasu na żurek – w sklepach znajdują się gotowe dodatki o pojemności 0,5 l,
  • 6 jajek,
  • kilka sztuk ziela angielskiego,
  • 3 listki laurowe,
  • 1 łyżka chrzanu,
  • pieprz i sól do smaku,
  • odrobinę masła bądź oleju do podsmażenia cebuli,
  • 250 ml słodkiej śmietany,
  • majeranek do smaku.

Jeśli uwielbiasz staropolski żur z białą kiełbasą, możesz do niego dodać również kilka suszonych grzybów. Jeśli nie masz dostępu do nich, możesz wykorzystać także w tym celu pieczarki.

W naszym przepisie na żur z białą kiełbasą możesz wykorzystać zarówno surową, jak i parzoną białą kiełbasę. Jeśli zdecydujesz się na tę pierwszą, pamiętaj, by zapoznać się również ze sposobem jej parzenia – wszystkie informacje znajdziesz na naszym blogu.

Opis dania

Żur z białą kiełbasą — tradycyjne wielkanocne danie

Żur z białą kiełbasą to klasyczne danie podawane na święta Wielkanocne. Znany jest od wieków, a ogrom przepisów pozwala przygotować go zarówno w wersji staropolskiej, jak i nieco bardziej unowocześnionej. Doskonale smakuje w połączeniu z wędzoną kiełbasą, dlatego do żuru z białą kiełbasą warto dodać odrobinę kiełbasy jałowcowej. Jej prosty, ale wyrazisty smak uzyskany dzięki pieprzowi z nutą aromatu jałowcowych jagód sprawia, że danie to wpisuje się w ramy wymagań klasycznej kuchni polskiej.

Żur z białą kiełbasą można podawać na kilka sposobów. Najczęściej jest dodawane do niego jajko, które podkreśla, że jest to potrawa wielkanocna. Często jednak tego rodzaju zupa jest przygotowywana także w ciągu roku. Wówczas można ją wzbogacić o ziemniaki, które sprawią, że będzie jeszcze bardziej sycąca. Nie przesadzimy chyba pisząc, że ile domów, tyle pomysłów na najlepszy żur z kiełbasą i jajkiem. Jedni uwielbiają cebulę w żurku, inni nie wyobrażają sobie go bez dodatku chrzanu. Sprawdź naszą propozycję i wybierz najlepszą opcję dla siebie.

Sposób
przygotowania

Jak przygotować żur z białą kiełbasą i jajkiem?

Przygotowanie żuru wielkanocnego nie jest skomplikowane, stad też możesz zdecydować się na jego ugotowanie w ten sam dzień. Danie to można również przygotować dzień wcześniej – część osób wybiera nawet tą opcję, gdyż uważa, że wszystkie dodatki dokładnie się „przegryzą” i żur wielkanocny z kiełbasą i jajkiem smakuje lepiej.

  1. Do dużego garnka nalej około 2-3 litry wody.
  2. Włóż do niego białą kiełbasę, kiełbasę jałowcową pokrojoną w talarki lub kostkę i drobno posiekaną cebulę.
  3. Całość zagotuj i na niewielkim ogniu gotuj przez około 20 minut.
  4. Po tym czasie do żurku wlej zakwas oraz dodaj przypraw – sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie i liść laurowy. Na tym etapie możesz dodać również chrzan i czosnek – oczywiście, jeśli je lubisz.
  5. Tak doprawiony żur wielkanocny dalej gotuj przez kolejne 20-30 minut.
  6. Po tym czasie wyłącz żur i zalej śmietaną. Przed jej dodaniem do zupy zahartuj ją – w szklance wlej odrobinę żuru i wymieszaj ze śmietaną.
  7. W tzw. międzyczasie, gdyż żur wielkanocny będzie powoli się gotował, przygotuj ziemniaki i jajka.
  8. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę i ugotuj w osobnym garnku.
  9. Jajka ugotuj na twardo – około 8 minut od momentu zagotowania się wody.
  10. Na koniec dodaj ziemniaki i jajka pokrojone w kostkę bądź ćwiartki. Jeśli żur tego wymaga, dopraw go solą, pieprzem czy innymi przyprawami.

Z czym podawać żur z białą kiełbasą?

Żur z białą kiełbasą najlepiej podawać z pieczywem. Do dania tego pasuje zarówno świeże, jak i kilkudniowe pieczywo. Można je również podać w wersji grzanek — wystarczy kilka minut podgrzać je na patelni.

W czasie świąt Wielkanocnych żur z białą kiełbasą i jajkiem warto podawać w specjalnie przygotowanym na ten cel chlebku. Jest to okrągły bochenek, z którego należy ściąć górę i wydrążyć miąższ ze środka. W tak przygotowany chlebek wlewa się żur i przykrywa ściętą wcześniej “pokrywką”. Takie zaserwowanie wielkanocnego żuru z kiełbasą jest niezwykle estetyczne, ale też praktyczne.

Składniki

Z czego przygotować żurek wielkanocny?

Do przygotowania wielkanocnego żuru z białą kiełbasą potrzebujesz:

  • 4 pętki białej kiełbasy Nasze Polskie Duda.pl,
  • 150 g kiełbasy jałowcowej Nasze Polskie Duda.pl,
  • 2 cebule,
  • 4-5 ziemniaków,
  • 1 butelkę zakwasu na żurek – w sklepach znajdują się gotowe dodatki o pojemności 0,5 l,
  • 6 jajek,
  • kilka sztuk ziela angielskiego,
  • 3 listki laurowe,
  • 1 łyżka chrzanu,
  • pieprz i sól do smaku,
  • odrobinę masła bądź oleju do podsmażenia cebuli,
  • 250 ml słodkiej śmietany,
  • majeranek do smaku.

Jeśli uwielbiasz staropolski żur z białą kiełbasą, możesz do niego dodać również kilka suszonych grzybów. Jeśli nie masz dostępu do nich, możesz wykorzystać także w tym celu pieczarki.

W naszym przepisie na żur z białą kiełbasą możesz wykorzystać zarówno surową, jak i parzoną białą kiełbasę. Jeśli zdecydujesz się na tę pierwszą, pamiętaj, by zapoznać się również ze sposobem jej parzenia – wszystkie informacje znajdziesz na naszym blogu.

Polecane
produkty

Kiełbasa
jałowcowa 150g

KIEŁBASA BIAŁA Z KURCZAKA

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy