Żurek

średni 60 min 8 porcji

Składniki

  • 1 kg Kiełbasy Beskidzkiej Duda
  • 1 kg wędzonych żeberek
  • 600 g boczku
  • 6−8 jaj
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1,5 litra maślanki
  • 500 ml śmietany 18%
  • 150 g mąki pszennej
  • pieprz
  • sól
  • majeranek

Opis dania

Gęsty żurek z bogactwem składników, idealny na większe spotkania ze znajomymi lub rodziną. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza wykorzystaniu trzech różnych rodzajów mięsa oraz wzbogacającym wartości odżywcze dodatkom. 

Sposób
przygotowania

Żeberka gotować w wodzie do miękkości. Maślankę wlać do osobnego garnka i doprowadzić do 70°C, aż zacznie oddzielać się serwatka od sera. Boczek pokroić w kostkę i smażyć chwilę, następnie dodać kiełbasę pokrojoną w plasterki, posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Dodać do żurku. Do gotującego się wywaru wlać przecedzoną serwatkę (wodę która powstała przy gotowaniu maślanki). Ser, który zostanie można przełożyć na czystą szmatkę i zostawić do pełnego odcieku – idealnie nadaje się na następny dzień na śniadanie np. z konfiturą. Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do żurku pod koniec gotowania intensywnie mieszając. Doprawić solą , pieprzem i majerankiem . Podawać z ugotowanym jajkiem i pajdą świeżego chleba.

Składniki

  • 1 kg Kiełbasy Beskidzkiej Duda
  • 1 kg wędzonych żeberek
  • 600 g boczku
  • 6−8 jaj
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1,5 litra maślanki
  • 500 ml śmietany 18%
  • 150 g mąki pszennej
  • pieprz
  • sól
  • majeranek

Polecane
produkty

Kiełbasa Beskidzka

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy