
Żurek
Składniki
- 1 kg Kiełbasy Beskidzkiej Duda
- 1 kg wędzonych żeberek
- 600 g boczku
- 6−8 jaj
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1,5 litra maślanki
- 500 ml śmietany 18%
- 150 g mąki pszennej
- pieprz
- sól
- majeranek
Opis dania
Gęsty żurek z bogactwem składników, idealny na większe spotkania ze znajomymi lub rodziną. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza wykorzystaniu trzech różnych rodzajów mięsa oraz wzbogacającym wartości odżywcze dodatkom.
Sposób
przygotowania
Żeberka gotować w wodzie do miękkości. Maślankę wlać do osobnego garnka i doprowadzić do 70°C, aż zacznie oddzielać się serwatka od sera. Boczek pokroić w kostkę i smażyć chwilę, następnie dodać kiełbasę pokrojoną w plasterki, posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Dodać do żurku. Do gotującego się wywaru wlać przecedzoną serwatkę (wodę która powstała przy gotowaniu maślanki). Ser, który zostanie można przełożyć na czystą szmatkę i zostawić do pełnego odcieku – idealnie nadaje się na następny dzień na śniadanie np. z konfiturą. Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do żurku pod koniec gotowania intensywnie mieszając. Doprawić solą , pieprzem i majerankiem . Podawać z ugotowanym jajkiem i pajdą świeżego chleba.
Składniki
- 1 kg Kiełbasy Beskidzkiej Duda
- 1 kg wędzonych żeberek
- 600 g boczku
- 6−8 jaj
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1,5 litra maślanki
- 500 ml śmietany 18%
- 150 g mąki pszennej
- pieprz
- sól
- majeranek
Polecane
produkty
