Żurek z białą kiełbasą
łatwy
60 minut
4
Składniki
- Bulion | 1,5 litra bulionu
- Wędzone kości | 400 gram
- Surowa biała kiełbasa | 500 gram
- Zakwas na żurek | 500 mililitrów
- Majeranek | 5 gram
- Czosnek | 1 ząbek
- Śmietana 30% | 6 łyżek
Opis dania
Żurek z białą kiełbasą to tradycyjna polska zupa przygotowywana na bazie zakwasu żytniego, która charakteryzuje się kwaśnym smakiem. Zupa ta jest popularna zwłaszcza podczas świąt wielkanocnych, ale również spożywana jest na co dzień. Tradycyjnie podaje się ją z dodatkiem pokrojonego jajka i kiełbasy oraz posiekanej zieleniny.
Sposób
przygotowania
Bulion z wędzonymi kośćmi gotujemy przez około 20 minut po czym dodajemy posiekany czosnek i majeranek. Następnie dodajemy surową białą kiełbasę, zmniejszamy ogień na minimum i parzymy przez około 17 minut.
Kolejnym krokiem jest dodanie zakwasu i zagotowanie. Na koniec pozostaje nam odstawić zupę z ognia, dodać śmietanę i doprawić solą praz pieprzem. Żurek podajemy z ugotowanym jajkiem i świeżym pieczywem.
Składniki
- Bulion | 1,5 litra bulionu
- Wędzone kości | 400 gram
- Surowa biała kiełbasa | 500 gram
- Zakwas na żurek | 500 mililitrów
- Majeranek | 5 gram
- Czosnek | 1 ząbek
- Śmietana 30% | 6 łyżek